Bevlogenheid

Bezinning, drukte, terugblikken, goede voornemens, wie kent dit niet? Juist in deze periode zitten we er middenin. Dit is de tijd van reflectie.

De School voor Mediation heeft dit jaar Ap Dijksterhuis te gast gehad die het over geluk had. Iedereen is ernaar op zoek, of lijkt dit te zijn. De socioloog Hartmut Rosa heeft het in dit verband over ‘resonantie’, zo schrijft hij in zijn dit jaar verschenen boek Resonanz. Zoekend naar levensgeluk hebben veel mensen het druk en raken daar uitgeput van. In de huidige samenleving wordt steeds meer van mensen gevraagd. Dit resulteert in burnouts, depressies en frustatie. Stilte, onthaasten of mindfulness lijken niet de antwoorden.
Rosa’s antwoord is niet eenvoudig, maar hij heeft het over een verhouding met de wereld om je heen. Gehoord worden en ook luisteren. Een situatie waarin de wereld ons wel raakt en wij ook onze omgeving daadwerkelijk beroeren. Resonantie is wederzijdse beroering en de bereidheid daardoor te veranderen.

Veel mensen die wij als mediators aan de mediationtafel tegenkomen willen graag gehoord worden en vinden het moeilijk om nog te luisteren naar een ander. In veel gevallen wordt ons gevraagd hierin de brug te slaan. De brug tot wederzijdse beroering?

Ik wens u een heel goed begin van 2017.

Leonarda Telling

Nieuwjaar

School voor Mediation