Mindful vakantie

De vakantie staat in het teken van ontspanning en het loslaten van werk. Toch blijkt vooral dit laatste voor veel mensen lastig te zijn. U heeft hard gewerkt en opeens is daar die rust. U hoeft even helemaal niks. Dat klinkt heerlijk, maar veel mensen hebben moeite met omschakelen.

Hoe laat u de stress van uw werk achter u? En wat als u nog stapels werk heeft liggen en het moment van vakantie eigenlijk niet zo goed uitkomt? Bovendien moet u nog pakken! Met deze tips laat u uw werk op uw werk, zodat u op vakantie (of thuis) ook echt vrij bent en volop kunt genieten!

Smokkel een dag
Zeg tegen uw collega’s en contactpersonen dat u uw laatste werkdag nodig heeft om af te ronden, dat u er voor hen niet bent. Op deze ‘smokkeldag’ kunt u de laatste mails wegwerken zonder dat u de hele dag gebeld, gemaild of aangesproken wordt. Werk als het even kan deze dag thuis en rond daar alles rustig af. Aan het einde van de dag heeft u een tevreden gevoel en kunt u in alle rust uw computer uitzetten. Dan kan de vakantie beginnen!

Schrijven
Is uw vakantie van start gegaan en ervaart u toch nog werkstress? Pak pen en papier en schrijf op, of typ, alle punten waar u zich nog druk over maakt. Zo schrijft u alles van u af. Dat geeft rust en het gevoel dat u kunt loslaten. Uw zorgen zijn immers opgeschreven, of opgeslagen.
U kunt de tekst trouwens beter mailen naar uw eigen werkmail. U stuurt het dan letterlijk weg, en u loopt niet de kans dat u uw briefje met stress­punten terugziet tijdens uw vakantie.

Vermijd laptop en televisie
Veel mensen checken op vakantie toch nog even hun werkmail. Laat uw laptop liever thuis en vermijdt vooral internetcafé’s op vakantie. Houdt ook de televisie op afstand. Televisie kijken ondergraaft het gevoel van vakantie.

De wereld vergaat niet
Besef dat de wereld echt niet vergaat als u tijdens uw vakantie niet direct terug­mailt of terugbelt. Als het goed is heeft u een vervanger. Stel uw mail zo in dat deze naar uw vervanger verwijst. Laat zien vertrouwen te hebben in deze persoon. Werkt u echter voor uzelf, geef dan aan dat u niet direct kunt antwoorden, omdat u een korte periode afwezig bent. Controleer zonodig af en toe uw mail en besluit dan of u actie onderneemt.

Toch werken
Moet u in uw vakantie toch echt af en toe contact hebben met uw werk, zorg dan dat u een vast moment op de dag uitkiest. Baken de tijd dat u werkt af en overleg dat van tevoren met uw reisgenoten. Check bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje uw werkmail. De rest van de dag kunt u dan heerlijk ontspannen, genieten en loslaten.

Leef in het nu
Neem u voor tijdens uw vakantie bewust in het nú te leven. Wat er op uw werk gebeurt kunt u weinig aan veranderen. Wat er in de toekomst gebeurt doet er nu niet toe. Ga niet zitten piekeren. Schenk al uw aandacht aan het moment, en besteedt alle tijd aan u zelf.
Vakantie is er om te ontspannen, te ontstressen, en pas wanneer u écht bent uitgerust, bent u toegerust om er weer met volle energie tegenaan te gaan!
 


De School voor Mediation wenst u een hele fijne vakantie!


Van mind full naar Mindful

School voor Mediation