Interview met ir. Otte-Pieter Banga, MfN-registermediator, bedrijfskundig ingenieur, master NLP en systeem therapeut, interim manager, executive coach en project­leider van complexe verander- en fusieprojecten, en docent bij de School voor Mediation.

Dat wat niet werkt, werkend maken.

Door Laura Vaessen.

Wat doe je het liefst op zaterdag?

Op zaterdag sta ik op het hockeyveld. Mijn zoontje van 10 speelt hockey en ik coach.

Heb je een motto?

Mijn drijfveer is ‘Dat wat niet werkt, werkend maken’. Die heb ik al zo’n 15 tot 20 jaar. Dat is waar ik energie van krijg en dat wil ik dus blijven doen. Als dat element maar in mijn opdrachten zit, of het nu een interim klus is of een coachingsgesprek, of mediation, dan ben ik blij!

Hoe ben je met mediation in aanraking gekomen?

Via Leonarda Telling. Het sluit voor mij heel goed aan op het rijtje coaching, NLP, psychotherapie, opstellingen. Alle opleidingen die ik heb doorlopen om mezelf verder te ontwikkelen naast mijn bedrijfskundige achtergrond. Ik ervaar ook dat de mediationvaardigheden mij een betere coach hebben gemaakt.
Mediation en coaching neemt ongeveer een derde van mijn tijd. De andere tijd ben ik druk met het begeleiden van (re)organisaties en het specifiek begeleiden van ondernemers met burnout klachten. Deze afwisselende combinatie werkt voor mij perfect.

Hoe ben je bij de School voor Mediation terecht gekomen?

Leonarda en ik kennen elkaar al langer. Ik heb op enig moment de Basisopleiding Mediation gedaan. Los daarvan hebben we samen meerdere opdrachten vervuld. Dit alles beviel goed! Zo ben ik gevraagd mij aan te sluiten bij de School als docent en geef in die hoedanigheid workshops en trainingen. Ondermeer ‘Ingewikkelde systemen’, ‘Zicht op Opstellingen’ en ‘Wat speelt er echt?’.

Wat is je specialisatie?

Binnen coaching is er een tweevoud van specialiteiten. Aan de ene kant het verhelpen van burnout- en traumaverwerking middels o.a. systemisch werken. Aan de andere kant leiderschapstrajecten voor professionals.
Binnen de mediation is mijn specialisatie mediation voor conflicten binnen groepen, zoals directie teams, MT’s, behandelteams en dergelijke, en mediation ten behoeve van ondernemersconflicten.

Familieopstellingen, hoe gaat dat in zijn werk?

Familieopstellingen is een methode om te onderzoeken hoe iemand op een dieper niveau in verhouding staat tot, of zich verhoudt met leden uit het familiesysteem van herkomst (van die persoon). Met als doel: ongewenste patronen, opgedaan in dit familiesysteem, te doorbreken en emotionele ballast uit het verleden terug te geven.
Je kunt ook onderliggende dynamieken binnen organisaties onderzoeken. Bijvoorbeeld ten behoeve van productintroducties, het vlot trekken van reorganisaties of leiderschapskwesties. Ook, en misschien wel met name in mediation kan een systeemdynamische benadering je extra zicht geven op wat er eigenlijk echt aan de hand is.

Wat zijn ingewikkelde systemen?

Samenwerkingsrelaties en -situaties waarbij tussen de betrokken mensen, in een werkomgeving of in prive, in de onderstroom sprake is van meerdere dynamieken, krachten en belangen. Met name wanneer die onderstroom niet uitgesproken wordt of niet gezien kan, of mag worden. Tegelijk is een ingewikkeld systeem ook de verbintenis die je als persoon met je zelf hebt. Vaak zitten onhandige en/of ongewenste gedragingen ver weggestopt en in-gewikkeld. Juist daar zicht op krijgen en deze systemen ont-wikkelen, dat is wat ik graag doe en anderen graag wil leren.

Wat hebben mensen eraan?

Tijdens een workshop leren cursisten hoe zij de methode van systeem­dynamiek kunnen gebruiken. Op praktische wijze krijgen ze een nog beter zicht op conflictsituaties en complexe samenwerkingssituaties. Ze hebben er direct profijt van in hun dagelijks leven. Er is sprake van soms zware onderwerpen en stevige onderliggende dynamieken. Deze worden tijdens de workshop op zorgvuldige wijze bespreekbaar gemaakt. Tegelijk probeer ik de deelnemers op luchtige wijze en vaak ook met humor hier mee te leren werken. Cursisten gaan eigenlijk altijd met veel energie en compassie huiswaarts.

Heb je een tip voor nieuwe cursisten?

Alleen al het kennen van de basisprincipes van de systeemdynamiek helpt je enorm in het dagelijks functioneren.

Wat of wie inspireert je?

Het boek ‘Uw brein als medicijn’ inspireert mij al jaren. Hierin legt de schrijver (psycholoog) uit dat de traditionele psychologie de betrokken cliënten nauwelijks helpt. Onderzoek toont dit ook aan. Als je controle hebt over een deel van de hersenen, is het mogelijk om stoornissen die voortkomen uit stress, angst en depressie te genezen, zonder tussenkomst van de reguliere medicijnen. De schrijver vertelt verder over een aantal zeer effectieve behandelmethodes die cliënten snel en nog steeds respectvol, naar de kern van hun oplossing laat komen. En wat er op energetisch gebied allemaal in een lichaam en tussen personen zich afspeelt. Dat is echt fascinerend!

Wie mij inspireert? Een van mijn vroegere docenten, Klaus Grochowiack. Hij heeft een opleidingsinstituut (NLP, Systemisch werk, CQM, e.d.) en begeleidt daarnaast de top van het internationale bedrijfsleven. Die combinatie spreekt mij aan. Ook zijn manier van werken spreekt mij enorm aan. Enerzijds nuchter, luchtig en effectief. Anderzijds zeer respectvol en betrokken.

Hier vindt u informatie over de workshop en training die Otte-Pieter geeft:
Workshop ‘Zicht op Opstellingen en hun systeemdynamiek’.

4-Daagse training ‘Wat speelt er echt?’.


School voor Mediation

Docent aan het woord