Focus

^ x Focus !

Er is niks mis met een vol, actief leven, zegt Tony Crabbe, bedrijfs­psycholoog. Maar de staat van “busyness” waarin we tegenwoordig onophoudelijk verkeren – het wordt tijd die achter ons te laten. Ga het machteloze gevoel van gebukt gaan onder een groeiend aantal taken en afleidingen tegen met deze 5 tips voor meer focus.

1. Creëer concentratie

Psycholoog Tony Crabbe: “Focus op je intentie en niet op je tijd. Ik spreek te veel mensen die zeggen, ‘Ik ren van meeting naar meeting, ik heb de hele week geen tijd gehad om rustig na te denken!’ Zijn ze trots op. Nou, je kunt niet presteren in een kenniseconomie als je geen tijd hebt om na te denken, dus manage your attention. Focus, zet je e-mailmeldingen uit, leg je telefoon weg.”

2. Plan je tijd in grote brokken

“Trek minstens een of twee uur uit voor een opdracht, werk niet in kleinere eenheden. Dan hoeven de hersens niet steeds sprongetjes te maken. Cluster vergelijkbare activiteiten zoals e-mails of voicemails beantwoorden.”

3. Durf niets te doen

“Verzet je ertegen iedere wakkere minuut op te vullen met iets. Er is geen generatie mensen die zo weinig tijd alleen met haar hersens doorbrengt als deze. Vernieuwing en creativiteit vinden hun oorsprong in lege momenten. Mijn beste inzichten komen als ik op een luchthaven rondwandel, of gewoon wat rondrijd.”

4. Ontwikkel een ochtendroutine

“Leg geen telefoon naast je bed (gebruik een wekker), ontbijt met je geliefde of kinderen en houd je hoofd erbij. Begin je werkdag met je moeilijkste, belangrijkste taak. Check pas je e-mail of je voicemails als je minstens een half uur of een uur aan die taak gewerkt hebt. Zo voorkom je dat de organisationele übercommunicatie je hersens leegzuigt vanaf het moment dat je opstaat.”

5. Doe niet alles

“Wees alleen gericht op het nemen van relevante beslissingen. Goede ideeën zijn er genoeg. Maar als je alles doet, bereik je niks. Denk verder: wat is de relevantie hiervan voor mij als persoon, of organisatie?”

School voor Mediation

Huiswerk