Hoe je in beweging komt

Je weet dat je iets in je leven en werk wilt veranderen. Je haalt te weinig voldoening uit de dingen die je doet en toch kom je niet in beweging om iets te veranderen. Soms liggen hier een aantal disfunctionele overtuigingen aan ten grondslag. Ideeën die jou niet helpen, maar je onzeker maken. Overtuigingen die je tegen houden en vaak zijn ze nog niet eens waar.

Zo geven partners van expats die terugkomen naar Nederland vaak aan dat ze niet geloven nog te kunnen werken in hun beroepsveld omdat ze soms meer dan tien jaar niet meer hebben gewerkt in hun oude beroep. De disfunctionele overtuiging is ‘Ik kan geen nieuwe baan meer vinden omdat ik een gat heb in mijn CV’. Een dergelijke overtuiging zorgt ervoor dat je zo weinig vertrouwen hebt dat het gaat lukken dat je er niet eens aan begint. Waarschijnlijk heb je je oude functie niet één op één kunnen voortzetten in het buitenland, maar heb je wel kans gezien om hele nieuwe kanten van jezelf te ontdekken en nieuwe dingen uit te proberen via vrijwilligerswerk.

Een meer positieve vertaling van dezelfde situatie zou zijn ‘Ik heb meer dan 10 jaar in het buitenland ontzettend verrijkende en nieuwe ervaringen opgedaan die mij uniek maken en waardevol zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt’.

Hier een overzicht van 8 herformuleringen die je wel inspireren om in beweging te komen.

Disfunctionele overtuiging #1:
Ik weet niet wat mijn passie is.

Herformulering:
Ik ben in veel verschillende dingen geïnteresseerd en ik moet de tijd nemen om een passie te ontwikkelen door op ontdekking uit te gaan en dingen te proberen.

Disfunctionele overtuiging #2:
Mijn studie bepaalt mijn carrière.

Herformulering:
Er is altijd een manier om een nieuw carrièrepad in te slaan. Driekwart van de mensen die zijn afgestudeerd aan een universiteit, heeft een carrière die geen verband houdt met de gevolgde studie.

Disfunctionele overtuiging #3:
Het is te laat.

Herformulering:
Het is nooit te laat om vorm te geven aan een leven waarvan ik houd.

Disfunctionele overtuiging #4:
Ik zou moeten weten waar ik naartoe ga.

Herformulering:
Ik zal niet altijd weten waar ik naar toe ga- maar ik kan wel steeds weten of ik in de juiste richting ga.

Disfunctionele overtuiging #5:
Ik moet het juiste idee zien te vinden.

Herformulering:
Ik moet met een heleboel ideeën komen, zodat ik allerlei toekomst­mogelijk­heden kan onderzoeken.

Disfunctionele overtuiging #6:
Ik zoek een baan.

Herformulering:
Ik ben op zoek naar een aantal aanbiedingen. Hoe meer connecties ik maak, hoe meer prototypes ik kan maken en hoe meer kansen er in aanbiedingen omgezet worden.

Disfunctionele overtuiging #7:
Het is mijn leven dus ik moet het zelf vormgeven.

Herformulering:
Ik leef mijn leven en geef het vorm in samenwerking met anderen.

Disfunctionele overtuiging #8:
Ik ben klaar met de vormgeving van mijn leven; het zware werk is achter de rug en alles wordt nu geweldig.

Herformulering:
Ik ben nooit klaar met het vormgeven van mijn leven- het leven is een vreugdevol en oneindig design-project waarin je je weg naar voren aanlegt.

Huiswerk
Ga na welke van deze overtuigingen op jou van toepassing zijn en ga na of de herformulering jou helpt om er anders naar te kijken. Wellicht heb je zelf een aantal voorbeelden van disfunctionele gedachten, die je zelf hebt kunnen herformuleren.

Bron: vindjezelfopnieuwuit.nl

In het boek ‘Ontwerp je eigen leven’ laten de schrijvers Bill Burnet & Dave Evans zien hoe je geen last meer hoeft te hebben van disfunctionele overtuigingen als je er anders naar kijkt.

Bill Burnett, Dave Evans
Ontwerp je eigen leven - Hoe je het beste uit je leven en werk haalt
Hét antwoord op de vraag: wat wil ik met mijn leven?
Life Design (‘Ontwerp je eigen leven’) is de nieuwe, innovatieve methode om je leven vorm te geven. Deze manier van denken, die met wetenschappelijk onderzoek aan de prestigieuze Stanford University is ontwikkeld, ligt onder andere aan de basis van de succesverhalen van Silicon Valley. Of je nu twintig, veertig of zestig bent, dit boek is dé manier om eindelijk antwoord te krijgen op de eeuwige vraag: ‘Wat wil ik nu eigenlijk met mijn leven?’
Bill Burnett en Dave Evans stonden aan de wieg van talloze innovatieve Silicon Valley-projecten zoals de Apple-muis, de eerste laptops, laserprinters en de Electronic Arts video­games. Stanford University haalde de mannen binnen om een reeks colleges te geven over Life Design. In korte tijd groeide hun vak uit tot een van de populairste collegereeksen van de universiteit.
In ‘Ontwerp je eigen leven’ maken Evans en Burnett korte metten met hardnekkige en beperkende overtuigingen die in de weg staan van een succesvol en bevredigend leven.

ISBN/EAN: 978 90 488 2717 6 


School voor Mediation

Huiswerk