Zelfreflectie

Persoonlijke ontwikkeling: zelfreflectie

In de maand december zijn er weer jaaroverzichten, terugblikken en samen­vattingen van het jaar te zien op tv. Wat heeft het afgelopen jaar ons gebracht? Wat is er allemaal gebeurd? Waar gaan we volgend jaar naartoe? Politiek, nieuws, sport, je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wel een programma aan gewijd. Het hoort bij de tijd van het jaar. Het nieuwe jaar komt eraan. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Bij persoonlijke ontwikkeling kun je dit ook toepassen: zelfreflectie. Het is handig en leerzaam en aan de hand hiervan kun je bepalen of je je eigen koers in het nieuwe jaar al dan niet bijstelt. Carrière, relaties, gezin, gezond­heid: er zijn veel gebieden die jouw persoonlijkheid in zijn geheel vormen.

Hier volgen enkele vragen die je jezelf zo aan het eind van het jaar zou kunnen stellen:

  • Op welk gebied wil ik reflectie toepassen? (gezin, gezondheid, relaties, etc).
  • Wat heeft het jaar mij op deze gebieden allemaal opgeleverd?
  • Wat heb ik het afgelopen jaar allemaal bereikt?
  • Wat heb ik nog niet bereikt, en hoe is dat gekomen?
  • Wat kan ik volgend jaar anders doen om NOG meer te bereiken?
  • Enzovoort… (bedenk vragen die jou persoonlijk prikkelen)

In onze samenleving wordt veel gekeken naar de dingen die NIET goed gaan. Maar het is toch veel leuker en motiverender om naar de dingen te kijken die WEL goed gingen? Let daar eens op. Tel je zegeningen en vier ze!

Neem een lekker gebakje of koop een cd voor jezelf of neem een stevige borrel. Heb je kerstvakantie? Een mooi moment om eens terug te kijken naar jouw persoonlijke jaar!

Succes! Enjoy life!

School voor Mediation

Huiswerk