Op vakantie na scheiding

Op vakantie na scheiding? Drie dingen om niet te vergeten!

Bij een vakantie met kinderen is het altijd verstandig om die goed voor te bereiden, en na een scheiding helemaal. Daarom hier 3 dingen om niet te vergeten, om ouders en kinderen op weg te helpen naar een heerlijke vakantie!

1 - Heldere afspraken

Maak tijdig goede afspraken. Heldere afspraken geven voor zowel de kinderen als ouders rust en zekerheid. Ook voorkomen tijdige afspraken teleurstellingen over onrealistische verwachtingen en daarmee conflicten. Het beste is om bij het ouderschapsplan al na te denken over de vakanties en afspraken hierover vast te leggen. Het voorkomt dat er elk jaar opnieuw stress is over het maken van afspraken. Maar dan nog is er ieder jaar wel overleg nodig over de exacte (reis)data, afstemming van de reisbestemming, speelafspraken, zomerkampen, logeerpartijtjes bij opa en oma, etc. Ook in vervolgfasen kan een mediator ingeschakeld worden.

2 - Kind centraal

Redeneer vanuit het kind. Wat is voor hem of haar fijn? Dat is vaak niet de hele vakantie ver van huis en de vertrouwde omgeving zijn. Kinderen vinden het vaak fijn om tussendoor ook een weekje thuis te zijn. Dus geen lange vakanties. Zeker als de scheiding nog vers is en kinderen nog erg aan het idee moeten wennen dat ouders uit elkaar gaan, kan een lange vakantie, waar zij de andere ouder missen, extra belastend zijn.

Houdt daarnaast rekening met de leeftijd van het kind. Bij jonge kinderen is een korter verblijf afwisselend bij de ene en de andere ouder vaak beter. Kortere afwisselende periodes hebben de voorkeur als het kind nooit langer dan een paar dagen zonder zijn mama of papa is geweest.

De wensen van het kind staan vaak haaks op wat ouders graag zouden willen. Een voorbeeld: waarschijnlijk heeft de ene ouder helemaal geen zin om zijn/haar ex te zien of te spreken tijdens de vakantie, maar het kind wil ook tijdens de vakantie graag alle nieuwe belevenissen kunnen delen met beide ouders. Duidelijke afspraken van tevoren maken werkt goed, bijvoorbeeld vaste belmomenten.

Een nieuwe partner in het spel, maakt het vaak lastig. Al loopt de ouder op een roze wolk, voor het kind is dat vaak niet zo. Het is wijs even te wachten met het boeken van een extra ticket.

Het kind kan ook meedenken voor een geslaagde vakantie. Het kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen. Zorg dat het kind nooit in het midden wordt geplaatst, door hem of haar te laten kiezen.

3 - Alle papieren op orde

Het gebeurt vaak dat iemand er op het vliegveld achter komt, dat er bepaalde formulieren onmisbaar zijn als je alleen reist met kinderen en gezamenlijk gezag hebt. Dit geldt met name als men buiten het Schengen-gebied gaat reizen.

Naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen zijn de volgende formulieren nodig om onnodige vakantiestress te voorkomen:

  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
  • Recent uittreksel gezagsregister *
  • Recent uittreksel BRP (was GBA) *
  • Geboorteakte *
  • Kopie paspoort toestemminggevende ouder
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Eventueel het ouderschapsplan
  • Eventueel kopie retourticket van het kind

Verstandig is informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

* Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!

Bron: pemmelaar.nl

Najaar 2016 start weer een Opleiding tot MfN-erkend Familiemediator.

Familiemediation

Familiemediation is een uitdagend en breed werkveld, waarbij het aan de mediator is om met de benodigde kennis en vaardigheden scheidende partners over emotionele, juridische en financiële drempels heen te helpen en zorg te dragen voor een stabiel fundament voor een nieuwe start als alleenstaande of alleenstaande ouder. Zijn er kinderen in het spel, dan is het aan de mediator om de kinderen centraal te stellen, voor zover de ouders daartoe niet zelf in staat zijn, en de ouders te begeleiden bij het formuleren van een verantwoord ouderschapsplan. Dit betekent dat van de mediator veel specifieke kennis en kunde wordt gevraagd van zowel emotionele, juridische en financiële aspecten.


School voor Mediation

Op vakantie na scheiding?