Blogs

arun-gandhi

Doe iets goeds met je woede
Als twaalfjarige jongen werd Arun Gandhi ondergebracht in de ashram van zijn grootvader. Dit was niemand minder dan Mahatma Gandhi, de leider van de Indiase onafhankelijk­heids­beweging. Met zijn geloof in geweldloos verzet veranderde Mahatma Gandhi de wereld en zijn kleinzoon. Arun vertelt in Het boek der wijsheid over de lessen die hij van zijn Bapuji (grootvader) heeft geleerd. Les 1 gaat over woede. 

Lees het hele artikel bij The School of Life: www.theschooloflife.com
Zie ook het boek.

Het kerstdiner
Het is weer kerst! Een fascinerende tijd om eetgedrag te bestuderen. Iedereen gezellig aan tafel met eten in overvloed, de remmen mogen helemaal los. En lekker is nu belangrijker dan gezond, zo ook bij de familie Welbehagen. Al is niet iedereen het er helemaal mee eens… Hoe gaat het er bij jouw familie aan toe?
Aan de Radboud Universiteit wordt veel onderzoek gedaan naar eetgedrag. Bijvoorbeeld naar impulsief eten, of naar de link tussen dieet en de ziekte van Alzheimer. Maar bijvoorbeeld ook naar de invloed van onze tafelgenoten.

Op de website van Donders Wonders staat dit interactieve plaatje. Je kunt op elke familielid klikken om meer te weten te komen over dat onderzoek. Klik op de personages om te zien wat er in hun hoofden speelt. Een mooi voorbeeld van hoe een ieder anders naar dezelfde situatie kijkt.

Donders Wonders: blog.donders.ru.nl

Kerstboeken

Jan Warndorff
Geen idee
De populariteit van levenskunst en mindfulness laat zien dat steeds meer mensen zoeken naar houvast in het leven zelf. Maar opvallend genoeg stellen zelfs levens­kunst­filosofen niet de cruciale vraag: wat bedoelen we precies met ‘het leven zelf’? Jan Warndorff ontwikkelt een vernieuwende filosofie die het alledaagse leven centraal stelt. Deze ‘filosofie van het boerenverstand’ staat in het teken van de moraal: ‘Zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden.’ Een filosofische innovatie die zowel het leven als het denken op een ander spoor zet.

ISBN/EAN: 978 90 477 0946 6

David van Reybrouck & Thomas D'Ansembourg
Vrede kun je leren
Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid - en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg? Thomas d'Ansembourg en David Van Reybrouck vragen zich af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Dit essay pleit voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis. Zweverig? Recente wetenschap­pelijke inzichten bewijzen hoe deze technieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij. Als tien minuten stilzitten per dag volstaat, waarom doen we er dan decennia over om die gewoonte in te voeren?

ISBN/EAN: 978 90 234 8151 5

Stine Jensen
Lieve Stine, weet jij het? 20 vragen over leven
Kinderboekdebuut van filosoof Stine Jensen, eindelijk weer een toegankelijk filosofieboek voor jongeren!
Waarom moet ik naar school als is liever buiten wil spelen? Moet ik altijd doen wat mijn ouders zeggen? Wat maakt iets kunst? Mag ik liegen tegen mijn beste vriendin of moet ik haar alles vertellen?
In Lieve Stine, weet jij het? schrijven kinderen briefjes met hun vragen over het leven. Filosoof Stine geeft antwoord op de vragen. Maar niet zomaar. Er zijn opdrachtjes, en wie een vraag stelt, kan altijd een vraag terugverwachten.
Ook voor volwassenen een toegankelijke introductie in de wereld van filosofie. Zal kinderen aanzetten tot denken en doordenken.

ISBN/EAN: 978 90 206 2107 5 

Héctor Garcia, Francesc Miralles
Vind je ikigai - breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk
Op veler verzoek van lezers besloten de auteurs een praktisch vervolg te schrijven op hun bestseller Ikigai. We snappen het belang van onze ‘ikigai’, maar hoe vind je hem nou precies? Een praktische gids waarmee je je ikigai kunt ontdekken en activeren, het concept uit de oude Japanse wijsheid die de wereld aan het veroveren is.
Na het ontdekken van het geheim voor een lang en gelukkig leven in Ikigai, ‘de reden van je bestaan’ of je ‘levenspassie’, keren Héctor García en Francesc Miralles terug naar de duizend jaar oude Japanse cultuur om een praktische methode te ontwikkelen waarmee je je levensdoelen kunt realiseren. Want hoe kun je je ikigai precies vinden? En als we onze ikigai hebben gevonden, hoe zorg je er dan voor dat je er elke dag naar leeft en erdoor geïnspireerd wordt en blijft?
In ‘Vind je ikigai’ worden deze vragen beantwoord. Het boek biedt verschillende routes met praktische oefeningen waarmee je doelen naar de juiste eindbestemming worden gebracht. En tegelijkertijd zorgt deze methode ervoor dat je onderweg naar deze bestemming geluk en welzijn zult ervaren.

ISBN/EAN: 978 90 225 8169 8

Joke J. Hermsen
Melancholie van de onrust
De mens is een homo melancholicus, die weet heeft van verlies en vergankelijkheid en dit besef probeert om te buigen tot hoop en creativiteit. Als het tij echter tegenzit en onze melancholie door onrust en angst slechts naar de duistere kant van het verlies getrokken wordt, kan deze omslaan in depressiviteit. Behalve rust, liefde en aandacht hebben we ook sociale verbondenheid en een bloeiende politiek-culturele wereld nodig om onze angsten te bezweren en de melancholie ‘gezond’ te houden.
In dit essay onderzoekt Joke J. Hermsen met denkers als Hannah Arendt, Ernst Bloch en Lou Andreas-Salomé wanneer de mens nog over voldoende macht, daadkracht en hoop beschikt om over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.

ISBN/EAN: 978 90 477 0953 4

Arun Gandhi
Het boek van wijsheid
11 levenslessen van mijn grootvader, Mahatma Gandhi
Arun Gandhi werd liefdevol opgevoed en opgeleid door zijn grootvader, totdat die in 1948 werd vermoord. Nu is Arun over de hele wereld bekend als activist, spreker en verspreider van het gedachtegoed van Mahatma Gandhi. Hij is de laatste die de intieme, persoonlijke verhalen over deze spirituele icoon kan vertellen.
Arun Gandhi groeide op in de beroemde ashram van Mahatma Gandhi. De grondlegger van het moderne India, geliefde filosoof en invloedrijke mensenrechtenactivist was voor Arun gewoon zijn opa. Een meester die zijn leerlingen handvaten gaf om een rijk en betekenisvol leven te leiden. Mahatma's adviezen zijn krachtig, tijdloos en praktisch en Arun weet ze naadloos aan te laten sluiten bij de moderne tijd. Sterker nog: in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat zijn deze lessen waardevoller dan ooit. Daarnaast is Het boek van wijsheid een portret van Mahatma Gandhi als man, leider en opa. Kleinzoon en grootvader delen persoonlijke verhalen, die tegelijkertijd universeel zijn: over jezelf ontdekken, vriendschap en familie.

ISBN/EAN: 978 94 027 0043 5


School voor Mediation

In de spotlight