Vakantieboeken

Brené Brown
De moed van imperfectie
Brené Brown beschrijft hoe moed, compassie en verbonden­heid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven.
Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’. Brené Brown pakt moedig alle duistere emoties aan die de weg naar een voller leven belemmeren. Lees dit boek en wordt aangestoken door haar moed.

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

Ian McEwan
De Kinderwet
Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof? Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat dit in strijd is met zijn geloof als Jehova’s getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

Alexander Münninghoff
De Stamhouder - Een familiekroniek
Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad van waaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg. Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

Brigitte van Baren
Kracht van compassie - franciscaans leiderschap in organisaties
De wereldwijde crisis in het bedrijfsleven roept enorme uitdagingen op. Gangbare leiderschapskwaliteiten als macht en controle lijken achterhaald. Het wordt tijd dat leiders zich toeleggen op relevante kwaliteiten als zelfinzicht, authenticiteit en compassie. Dan ontstaat een leiderschaps­vorm die zowel de onderneming als de gemeenschap dient. De ervaring leert dat de oude mystici inspirerende, vernieuwende leiders waren. Franciscus van Assisi bijvoorbeeld, die vanuit liefde en compassie zijn broederschap in uiterste eenvoud leidde en hiermee aantoonde hoeveel kracht er in zachte waarden schuilt.
De cruciale vraag is: in hoeverre kunnen die franciscaanse richtlijnen ons nu nog inspireren?

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

Griet op de Beeck
Kom hier dat ik u kus
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

Johan van de Gronden
Wijsgeer in het wild
Johan van de Gronden, filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds, verkent het schemergebied tussen wijsbegeerte en natuurbescherming. Een tocht met een taoïstisch meester voert langs heilige bergen en eeuwenoude natuurgebieden in China. Een nachtelijke sterrenhemel in de Sahara leidt ons naar Immanuel Kant en de bronnen van de westerse natuurbeweging. Van de Gronden bezoekt het geboortedorp van wildernisprofeet Henry David Thoreau en speurt aan de oevers van de Hudson naar de inspiratie van diens tijdgenoot, de landschapsschilder Thomas Cole. Hij verkent de wonderlijke en amper begrepen relatie tussen levende talen en biologische diversiteit. In Suriname gaat hij op zoek naar de overwoekerde plantage waar Maria Sibylla Merian ruim driehonderd jaar geleden als eerste westerlinge systematisch studie maakte van het verborgen leven van tropische vlinders. Op de achtergrond in deze essays speelt de vraag naar de morele dimensie van natuurbehoud. Wat hebben moraal en landschap met elkaar te maken? En als er bijna geen plukje ongerepte wildernis meer over is, wat houdt natuur­bescherming dan nog in?

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

Tom Lanoye
Gelukkige slaven
In Gelukkige slaven gaan twee Belgische bannelingen op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen. In Buenos Aires speelt Tony Hanssen - een voormalige cruise director op de meest luxueuze plezierboten ter wereld - een gevaarlijk spel als toy boy van mevrouw Bo Xiang, de bejaarde echtgenote van een beruchte, steenrijke Chinees. In Zuid-Afrika dringt een heel andere Tony Hanssen - de gevluchte computerspecialist van een gecrashte zakenbank - een wildpark binnen met een precisiegeweer en oorlogsmunitie. De ene Tony is een illusie­loze loser, de andere Tony een levenslustige nerd. Allebei hopen ze op verlossing. De ene wil zijn vrijheid terug, de andere zijn gezin. Pas als ze elkaar voor het eerst ontmoeten, in weer een ander continent, blijkt hoezeer ze op elkaar zijn aangewezen om hun doel te bereiken. Als ze het al bereiken. Gelukkige slaven is een Lanoye pur sang: een inktzwarte tragikomedie met onvergetelijke personages en dialogen, een ingenieuze plot en een virtuoze stijl.

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

Joris Luyendijk
Dit kan niet waar zijn
De financiële wereld blijkt geen ver-van-mijn-bedshow. De financiële wereld is het bed zelf. En toen in 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor. Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zo weinig van als de gemiddelde burger, maar stap voor stap lieten insiders, met gevaar voor hun eigen baan, hem zien hoe de financiële wereld in elkaar zit. Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?

Bestellen:  Boekhandel Jacques Baas.

dr. Jeannette Paul - Vonken & Doen (blog)
Communicatie op de werkvloer - in 2030!
Welke eisen stelt werk in 2030 aan onze communicatie en daarmee aan onze taalvaardigheid? Met deze vraag ging ik van start in de Masterclass Scenarioplanning op Neyenrode Business Universiteit. Heldere communicatie op de werkvloer is cruciaal om veilig, productief en prettig te werken. Maar hoe verandert deze communicatie onder invloed van trends in arbeid? Zoals de opmars van samenwerken in flexibele, internationale netwerken. En innovaties in technologie, waaronder die in ICT. Naast trends in arbeid hebben ook maatschappelijke trends in communicatie impact, zoals het gebruik van ultrakorte teksten, meer beeld en tools als Skype en WhatsApp.

Lees verder:  Vonken & Doen


Omdenken, het kaartspel
Een kaartspel met provocerende vragen, waarmee je elk probleem tot een mogelijkheid omdenkt. Voor thuis, op het werk of met je oma. Kan ook alleen gespeeld worden. Doel van het spel is een probleem ‘om te denken’ in een mogelijkheid. Het probleem wordt dus niet opgelost, maar het wordt gebruikt om er een nieuwe mogelijkheid van te maken.

Auteur Berthold Gunster / Taal Nederlands
Bestellen bij:  ja-maar.nl/omdenken-het-kaartspel


School voor Mediation

In de spotlight