Verdiepingsboeken

Peter van der Roest
Mindful leidinggeven

‘Mindful leidinggeven’ helpt managers en leidinggevende een aangeboren vaardigheid - aandacht geven - te gebruiken om bewuste keuzes te maken in een stressvolle, snel verande­rende wereld. Mindfulnesstrainer en management­coach Peter van der Roest wijst de lezer de weg naar zelfinzicht, duurzaam geluk, meer rust en beter functioneren.
Mindfulness leert uw vastgeroeste patronen te doorbreken, waaronder de gewoonte om voortdurend in de ‘actiestand’ te staan en te weinig in de ‘reflectiestand’. ‘Mindful leidinggeven’ is bewust schakelen tussen ‘doen’ en ‘zijn’ en weten wat u doet terwijl u het doet.

ISBN:  978-94-013-0097-1

Remco Claassen
Verbaal meesterschap
Het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden.

Vele uren gaan verloren aan oeverloos en kansloos gezever. Als we niet slapen, houden we ons bezig met communicatie. Dat luistert allemaal erg nauw. De ander snapt er namelijk al gauw niks van. Jij legt het toch duidelijk uit? Het is een kunst om goed te communiceren. Zonder verwijten, woede en ontploffingen. Goede communicatie vereist inzicht in jezelf en de ander. Wat is goede communicatie? Hoe bereik je wat je wilt? Hoe komt het dat bij de ene collega in slaap valt en bij de ander aan zijn lippen hangt?

ISBN:  978-90-491-0392-7

Ap Dijksterhuis
Op naar geluk
De psychologie van een fijn leven.

Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Voor 50 procent zelfs, zo vertelt de hedendaagse wetenschap ons. In de zoektocht naar het begrijpen van geluk verbindt Ap Dijksterhuis met veel vaart en humor de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse filosofie en oosterse filosofie. De lezer wordt meegenomen langs het boeddhistische ideaal van mindfulness en het heilzame effect van reizen, langs de vraag of we een vrije wil hebben, langs de overeenkomst tussen het geloof in een God en het bezoek aan een popfestival, langs de wijsheid van John Lennons moeder en de valkuilen van de consumptiemaatschappij, langs Socrates’ ideeën over de zorg voor de ziel, langs de beste manier om de juiste doelen te stellen, en de typisch eenentwintigste-eeuwse vraag hoe vaak je, voor je eigen gemoedsrust, nu eigenlijk je e-mail moet lezen.

ISBN:  978-90-351-4318-0 / e-book: 978-90-351-4319-7

James McCain
Mildred Pierce

Glendale, Californië, 1931. De jonge huisvrouw Mildred Pierce heeft haar man voorgoed naar zijn maîtresse verbannen. Ze staat er vanaf nu alleen voor, en heeft de zorg voor twee opgroeiende dochters. Ooit kocht Mildred bontjassen en had ze twee auto’s tot haar beschikking, nu kan ze het hoofd nauwelijks boven water houden. Het familiefortuin is tijdens de aandelencrisis in rook opgegaan. Mildred is er niet een om bij de pakken neer te zitten.
Ze is door en door taai, en niet eens zo onhandig met een koekenpan. Dankzij die eigenschappen – plus een stel mooie benen – wordt ze een succesvolle zakenvrouw en kan ze zich weer in hogere kringen begeven.
Ze heeft echter een zwak voor nutteloze mannen, en is over­dreven toegewijd aan haar oudste dochter. Die obsessies dreigen haar hele bestaan opnieuw uit te hollen.

ISBN:  978-90-450-2007-5

Remco Claassen
Troost voor werkende mensen

In ons bestaan speelt werk een belangrijke rol. Het brengt ons behalve inkomsten zingeving, het gevoel ergens bij te horen, status, inspiratie en de mogelijkheid tot ontwikkeling. Toch is de werkvloer ook een bron van lijden. Frustratie, stress, eenzaamheid: ons werk draagt niet per definitie bij tot ons geluk. Jeroen Busscher onderzoekt in dit boek in zijn typische speelse en humoristische stijl hoe lijden op de werkvloer ontstaat. Welke rol spelen onbewuste patronen? Wat doen verwachtingen over onszelf en anderen met ons zelfbeeld? Wat doen sociale conventies met ons? Kunnen we anders naar onze dagelijkse werkelijkheid kijken en zo nóg gelukkiger worden? Dit boek is voor iedereen die werkt en denkt dat het nóg leuker en beter kan. Het inspireert, verluchtigt en geeft talloze inzichten en praktische tips. Een troost voor echte mensen.

ISBN:  978-90-470-0225-3

Alain de Botton
Ode aan de arbeid

Waarom werken we eigenlijk? Welk nut heeft ons werk voor onszelf en voor de rest van de wereld? En waarom laten we werk zo’n prominente plaats innemen in ons leven dat we er zelfs onze identiteit aan ontlenen? Alain de Botton gaat op zoek naar de antwoorden op die vragen en volgt verschillende mensen tijdens hun werkzaamheden, van tonijnvissers op de Malediven tot accountants in Londen. Het resultaat is een ode aan de intelligentie, eigenaardigheid, schoonheid en verschrikkingen van de moderne werkomgeving, met als opmerkelijke conclusie dat werk, naast liefde, de belangrijkste factor is die zin kan geven aan ons bestaan.

ISBN:  978-90-467-0479-0

Marli Huijer, Tinneke Beeckman, Kader Abdolah
Lifecheck - Een filosofisch fundament voor zelfinzicht

‘Goed omgaan met anderen betekent vooral het verlangen loslaten dat anderen zijn zoals wijzelf.’ - Tinneke Beeckman

Een goed mens zijn en een doordacht leven leiden. Dat zijn volgens filosofen belangrijke voorwaarden om gelukkig te zijn. Maar hoe doe je dit? De cd-box ‘Life check’ biedt je in drie lezingen inspiratie. Denker des Vaderlands Marli Huijer vertelt hoe een goed leven te leiden in een wereld die oneerlijk is verdeeld. Filosoof Tinneke Beeckman legt uit hoe we anderen beter kunnen begrijpen. En schrijver Kader Abdolah voert een lofzang op de menselijke verbeelding.

ISBN:  978-90-857-1497-2 / Bestellen bij:  filosofie.nl

Naomi Ellemers en Dick de Gilder
Je werkt anders dan je denkt - Heb je zelf de touwtjes in handen?

Wat u doet is veel minder vaak gebaseerd op bewuste keuzes dan u zou denken. Ook op het werk is dat zo. Bijna iedereen onderschat de invloed van collega’s of toevallige omstandig­heden op het eigen gedrag. Al bent u geen marionet, u hebt lang niet altijd zelf de touwtjes in handen.

Naomie Ellemers en Dick de Gilder deden onderzoek naar thema's waar iedereen die werkt mee te maken heeft, en ontzenuwen een aantal wijdverbreide misverstanden. Of wist u al dat ‘zeurende’ collega’s heel waardevol zijn, werkende moeders soms de beste werknemers zijn, discriminatie vaak niet te vermijden is en dat het wenselijk is om fouten te maken?

De auteurs schrijven heel aanstekelijk over hun eigen onderzoekspraktijk, en bieden op basis daarvan concreet advies om te ontsnappen aan ‘de macht van de situatie’.

ISBN:  978-90-470-0451-6


School voor Mediation

In de spotlight