Blogs

Vakantie

Kort of lang; van welke vakantie rust je het beste uit?
Het is een bekende discussie: Wat doen we tijdens de zomervakantie dit jaar? Spaar je alle vakantiedagen op zodat je er een maand lang op uit kunt trekken; wordt het een weekje naar het huis van je familie in Zeeland en later in het jaar nog een tripje; of werk je je vijf jaar uit de naad voor een sabbatical om eindelijk die wereldreis te maken?
Wat werkt het beste, een korte vakantie of een maand lang stoppen met werken?:
natgeotraveler.nl/kort-of-lang-van-welke-vakantie-rust-je-het-meest-uit


7 redenen om op vakantie te gaan
Op vakantie gaan, doet ons goed. We zijn dan gelukkiger, gezonder, meer ontspannen, energieker en tevredener dan wanneer we gewoon thuis blijven.
7 redenen op reis te gaan: psychologiemagazine.nl/7-redenen-om-op-vakantie-te-gaan

Zomerboeken

Drs Jacqueline van der Vorm FFP RFEA
Als je 50 wordt, wil hij er twee van 25!
Vrouwen van deze tijd zijn supervrouwen: werken, kinderen opvoeden, het huishouden, sociale contacten onderhouden en sporten. Alle ballen houden ze in de lucht! Maar één bal blijft nogal eens liggen ... de geldzaken. Bij woorden als "belastingen" en "pensioen" begint het bij veel vrouwen spontaan te jeuken en deze bal rollen zij graag door naar de partner. 
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is niet economisch zelfstandig, maar financieel afhankelijk van veelal hun partner. Dat deze combinatie van afhankelijkheid en weinig interesse in geldzaken tot nare verrassingen kan leiden, merkt scheidingsmediator Jacqueline van der Vorm dagelijks in haar praktijk.
Dit is niet een boek met tips om geld te besparen, maar een boek om je te inspireren om je leven in eigen hand te nemen. Zorg voor grip op je geldzaken en wacht niet tot dit eens noodgedwongen moet door een scheiding of door overlijden van je partner.

ISBN/EAN: 978 90 875 9661 3

Ap Dijksterhuis
Wie (niet) reist is gek
‘Wie (niet) reist is gek’ is één grote lofzang op het reizen door succesvol psycholoog, maar ook hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis. Als geen ander weet hij welke immense effecten het reizen heeft op onze gesteldheid. Het is dé manier om ons brein soepel te houden, het reikt ons inspiratie en creativiteit aan, haalt vooroordelen onderuit, maakt ons gelukkiger, en verlengt, ten slotte, ons leven. Volgens Dijksterhuis zijn de voordelen van reizen werkelijk onbegrensd en dat schildert hij met verve in een machtig panorama. In vliegende vaart en met veel humor voert hij ons mee van India tot de VS, van Ecuador tot Zanzibar, van Birma tot Iran, en van Wit-Rusland tot Bhutan. Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt hij aan verrassende psychologische inzichten. Wie (niet) reist is gek is verplichte kost voor iedereen die van reizen houdt, met slechts een rugzak of omringd door luxe in vijfsterrenhotels, naar verre oorden of dichter bij huis, actief of dromend in de leunstoel.

ISBN/EAN: 978 90 446 3282 8

Ignaas Devisch
Rusteloosheid - pleidooi voor een mateloos leven
We werken minder, maar we hebben meer te doen. We hebben meer vrije tijd, maar we slapen minder. Terwijl we klagen over de drukte, de gejaagdheid en dreigende burn-outs, plannen we onze dagen vol. Kortom, onze tijd wordt ‘obees’; we proppen alles vol en zijn niet langer in staat om te lummelen of werkelijk niets te doen.
Wie denkt dat rusteloosheid een ziekte is van deze tijd, heeft het mis. Al eeuwenlang zoekt de mens een uitweg voor een probleem dat hij zelf veroorzaakt: een te vol leven. Maar is die rusteloosheid werkelijk een probleem, of is het juist een van onze voornaamste drijfveren? Passie, creativiteit en verlangen bestaan bij gratie van ongedurigheid, aldus filosoof en medicus Ignaas Devisch.
In weerwil van alle pleidooien om te vertragen en de roep om spiritualiteit en ascese, breekt dit boek een lans voor de positieve kanten van een mateloos leven.

ISBN/EAN: 978 90 234 9418 8
 


Video: Ignaas Devisch – Pleidooi voor rusteloosheid:
human.nl/ignaas-devisch-pleidooi-voor-rusteloosheid

Alex Soojung-Kim Pang
Rust in uitvoering - meer voor elkaar krijgen door minder te werken
'Rust in uitvoering' van Alex Pang is een pleidooi om meer rust te nemen. Meer rust is slim! Overwerken is het nieuwe normaal, rusten doe je wanneer het werk af is - maar het werk is nooit af. Door meer en doelbewust te rusten verhoog je je productiviteit, je krijgt meer energie, een scherpere blik, en vooral een beter leven. 
'Rust in uitvoering' laat zien hoe je dat doet, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Welke ontspanning levert je het meeste op? Slaap? Vakantie? Alex Pang levert overtuigend bewijs dat je meer en anders moet rusten om werkelijk meer voor elkaar te krijgen. Vol met tips om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. 

ISBN/EAN: 978 90 215 6092 2

Daniel Kahneman
Ons feilbare denken
Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom denken we dat knappe mensen competenter zijn dan anderen? Daniel Kahneman toont in 'Ons feilbare denken' aan dat we veel irrationeler zijn dan we denken. Hij legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we - zonder dat we het doorhebben - de verkeerde manier van denken gebruiken. In deze moderne klassieker legt Daniel Kahneman uit waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken en geeft tips om deze valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

ISBN/EAN: 978 90 470 0900 9

Handboek Mediation: geheel herziene druk
Redactie: dr. Alex F.M. Brenninkmeijer, mr. drs. H.J. Bonenkamp, drs. Karen van Oyen en dr. Hugo C.M. Prein.

In juni 2017 verschijnt de 6e druk van Handboek Mediation: hét naslagwerk op het gebied van mediation. Het biedt een fundamentele bespreking van alle onderwerpen die mediation betreffen. Waaronder certificering van mediation, conflictmanagement en de actuele stand van zaken in de mediationpraktijk.

Nieuw in de 6e druk
De 6e druk van het Handboek Mediation is volledig geactualiseerd. Daarnaast zijn er 2 nieuwe hoofdstukken toegevoegd over de context van mediation (hoofdstuk 2) en de taken en competenties van de mediator (hoofdstuk 8).

Bestellen via SDU: sdu.nl/handboek-mediation-1.html

dr. H.C.M. Prein
Nieuw: Beroepsvaardigheden en interventietechnieken
In Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator beschrijft dr. H.C.M. Prein de meest in aanmerking komende interventietechnieken voor de mediator. Hij besteedt hierbij aandacht aan de psychologische achtergronden van de verschillende interventietechnieken en aan de persoon van de mediator als interventionist.
Hij plaatst de interventietechnieken binnen het ruimere kader van de interventiekunde, zoals de systeemgerichte gezins­behandeling, de oplossingsgerichte gespreks­therapie, coaching en organisatie­ontwikkeling. De auteur heeft het beoordelings­instrument ontwikkeld om de beroeps­vaardigheden van de mediator vast te stellen in het kader van de registratie tot MfN-registermediator.

Bestellen via SDU: sdu.nl/beroepsvaardigheden-en-interventietechnieken-van-de-mediator.html


School voor Mediation

In de spotlight