Luisteren

Meer genieten van ongezond eten.

Door alle aandacht voor gezond eten hebben veel mensen moeite met ongezond eten. Het kan best lastig zijn als je goed en gezond wilt eten om je fit te voelen, dan toch van iets ongezonds te genieten. In de decembertijd is dat vaak extra lastig. Hieronder 8 tips om toch te genieten van oliebollen, appelflappen of ijstaart.

1. Wat is het?
Waar verlang je nou zo naar? Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vraag je steeds af wat je het allerlekkerste vindt.

2. Eet bewust
Begin je maaltijd bewust. Door een kort moment van stilte voordat je begint met eten, kalmeer je je geest en lichaam en stel je jezelf beter in staat om met volle aandacht bij het beleven en verteren van de maaltijd te zijn.

3. Met mate
Ongezond eten moet natuurlijk niet 10 x per dag een excuus of een uitweg zijn, maar zondigen hoort erbij. We kunnen niet alleen maar gezond eten, hoe lekker dat ook kan zijn. Toegeven aan zondigen is ook een gezonde gedachte.

4. Plan het
Geniet van de voorpret. Hoe meer je je best hebt gedaan op een maaltijd, hoe meer je geneigd bent er tijd en aandacht aan te besteden. De aandacht kan zitten in het zelf koken, maar ook in het sfeervol aankleden van de tafel, het mooi opdienen van een gerecht, zelfs al in het boodschappen doen.

5. Voel jezelf niet schuldig
Het leven is te kort om je ergens schuldig over te voelen, laat staan over eten. Misschien was het niet helemaal de bedoeling om zoveel te eten, misschien ook wel. Je hebt het al gedaan. En waarschijnlijk op dat moment heel erg van genoten.

6. Luister naar je lichaam
Genoeg = genoeg. Meer? Geef er dan ook een keer aan toe.

7. Laat je oordelen gaan
Laat je oordelen gaan. Als je iets van jezelf niet mag, of vindt dat het heel slecht voor je is, dan beperk je je in de vrijheid om te genieten van het voedsel waar je van houdt.

8. Je bent na een zondig momentje niet direct 20 kg zwaarder
Heeft geen uitleg nodig. Ervaar het.

Een gezellige jaarwisseling, geniet ervan!

Bron: Fit with Marit


School voor Mediation

Tips & tricks