Angst op de werkvloer: welke angsten zijn er en wat kan je er tegen doen?

Ruim een kwart van de medewerkers is bang om ontslagen te worden. Dit blijkt uit onderzoek onder medewerkers van zowel mkb-bedrijven als grote bedrijven. Angsten van werknemers kunnen een belemmering vormen voor het goed uitvoeren van werkzaamheden. Dit kan uiteindelijk tot verzuim en uitval leiden.


Angst om ontslagen te worden
Uit de Randstad Werkmonitor blijkt dat 26% van alle werknemers in Nederland er rekening mee houdt om zijn baan te verliezen. Angst voor ontslag kan realistisch zijn door bijvoorbeeld een reorganisatie, faillissement of slecht functioneren. Werknemers kunnen ook angst voor ontslag hebben terwijl dit helemaal niet aan de orde is. Angst heeft een negatieve invloed op de werkzaamheden van medewerkers. Het is daarom belangrijk dat werknemers en leidinggevenden goed met elkaar communiceren over de ontwikkelingen binnen het bedrijf en over het functioneren van een werknemer.

Angst voor leidinggevende
Een werknemer kan angst hebben voor een leidinggevende. Dit kan ontstaan door een intimiderende baas, een baas die tegenstrijdige opdrachten geeft of een baas die onhaalbare doelen stelt. In sommige bedrijven zorgt een leidinggevende voor een angstcultuur binnen de hele organisatie. Een angstcultuur betekent dat niet een enkele medewerker bang is voor zijn baas maar dat een hele afdeling of heel bedrijf bang is.

Doordat er sprake is van een angstcultuur durven medewerkers deze angst en veel andere zaken niet met de leidinggevende te bespreken. Om een angstcultuur te doorbreken moet er worden gekeken of een manager goed op zijn plaats zit. Indien de leidinggevende geen goede manager is moet diegene gecoacht worden. In veel gevallen is zo’n situatie echter moeilijk te herstellen omdat de werknemers geen vertrouwen meer in de leidinggevende hebben. Veel medewerkers stappen bij een angstcultuur naar de pers om hun verhaal te doen.

Sociale angst
Sociale angsten beïnvloeden het dagelijks leven van werknemers negatief. Een sociale angst houdt in dat iemand bijvoorbeeld bang is om in het openbaar te spreken, angst heeft om iemand te ontmoeten of om te telefoneren. Hierbij lijkt het erop alsof diegene erg verlegen is. Door een sociale angst presteren werknemers minder goed, ze kunnen bovendien ook minder aardig worden gevonden of zelfs arrogant. Iets waarvoor mensen met sociale angst juist heel bang voor zijn. Omdat sociale angst aangeleerd is kan dit gedrag veranderd worden. Als werkgever kun je suggereren dat werknemers met sociale angsten met een coach of psycholoog kunnen praten.

Faalangst
Werknemers met faalangst zijn bang om te mislukken. De angst treedt vooral op wanneer een werknemer moet presteren. Doordat werknemers met faalangst alles willen perfectioneren blijft er weinig ruimte over voor creativiteit en werkplezier. Daarnaast kan faalangst ervoor zorgen dat werknemers verlamd raken en daardoor niets voor elkaar krijgen. Het is voor deze mensen belangrijk om positieve ervaringen te herkennen en te benoemen.

Voordeel voor werknemer en werkgever
Hoewel werknemers voor nog veel meer dingen bang kunnen zijn, zijn dit de meest voorkomende angsten op de werkvloer. Angst is een taboe en er wordt meestal niet over gesproken. Het is echter erg belangrijk om angsten bespreekbaar te maken zodat er iets aan gedaan kan worden. Een werknemer kan zonder angst namelijk met meer plezier naar zijn werk gaan en een werkgever kan op betere resultaten rekenen.

bron: places

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten