Wat voor persoonlijkheidstype ben jij?

Ben jij een debater? protagonist? of juist meer een avonturier? Dit zijn 3 mogelijke uitkomsten van de 16Personalitiestest. De 16Personalitiestest helpt je te ontdekken waarom  je doet wat je doet, wat je valkuilen en sterkte punten zijn en wat jou kan laten groeien.

Een mooie test voor zelfreflectie en effectievere samenwerking. De test is leuk om te doen en soms zo accuraat, dat het “een beetje eng is”.
Vervolgens kun je over diverse dingen lezen, zoals je sterke en zwakke punten, je vriendschappen en je loopbaan. Het persoonlijkheidstype kan je zo inzicht geven in je gedrag en aanknopingspunten bieden om mee aan de slag te aan.

De theorie achter de test
Bij ieder persoonlijkheidstype worden afkorting genoemd, zoals ENFJ. Deze refereren aan de theorieën achter de test. De test is gebaseerd op twee theorieën: de kern van de test bestaat uit de psychologische types van psycholoog Carl Gustav Jung, die met name bekend is door de benoeming van introverte en extraverte types. Uit deze theorie komt onder andere ook naar voren in hoeverre je meer oordeelt of waarneemt in dagelijkse situaties. De tweede theorie achter de test is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) van Katharine Cook Briggs, een docent die de test van Carl Gustav Jung heeft vertaald naar makkelijker te begrijpen persoonlijkheden. Zo ontwikkelde zij ook de afkortingen van 4 letters:

De 16 Personalitiestest maakt gebruikt van de afkortingen van Briggs haar test, maar voegt hier een 5e letter aan toe (ENFJ-A / ENFJ-T), wat staat voor een 5e eigenschap: je persoonlijkheid. Hierbij maken zij  gebruik van een meer moderne theorie: de Big Five (persoonlijkheidsdimensies).
Er zijn dus verschillende theorieën gebruikt bij het samenstellen van deze test. Soms kan dit verkeerd uitpakken (niet alles is immers de combineren), maar gezien hoe accuraat deze test lijkt te zijn, is het in dit geval een slimme keuze geweest.

Waarom testen?
Je kan de test op verschillende manieren gebruiken. Allereerst kan het een handig reflectiemiddel zijn voor jezelf: zo kan het je inzicht geven in je sterke en zwakke punten of aanknopingspunten geven om bijvoorbeeld aan je loopbaan te werken. Een andere manier waarop je de test kan gebruiken, is door deze te laten invulling door collega’s waar je veel mee samenwerkt, een projectgroep of juist je cliënten in een mediation.

Ga naar de test >

Bron: vernieuwenderwijs.nl en 16Personalities

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten